BNTF trainingen in Nickerie gestart

BNTF trainingen in Nickerie gestart

16-07-2021

Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) heeft in Nickerie, ondersteunt door haar collega Krishna Mathoera van Defensie, het startsein gegeven voor het Basic Needs Trust Fund (BNTF) project dat gefinancierd wordt door de Caribbean Development Bank (CDB). Het project “Van grassroot tot ondernemer en het om-, her-, en bijscholen van werklozen en werkzamen” is officieel gelaunched op 29 juni j.l. in de zaal van Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO). De trainingen worden verzorgd door 3 werkarmen te weten SAO, Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de Stichting Suriname Hospitality & Tourism Training Center (SHTTC). De start van de trainingen heeft op woensdag 14 juli plaatsgevonden. 

In Nickerie worden de volgende trainingen verzorgd: Electrohuisinstallatie en Textiele werkvormen (SAO), Basis Ondernemerschap (SPWE) en Front office medewerker (SHTCC). 

Het startsein voor de training Electrohuisinstallatie is op het  Natuurtechnisch Instituut (Natin) gegeven waar deze training eveneens verzorgd zal worden terwijl de training Textiele werkvormen op de Surinaamse Technische School Nickerie (STSN) wordt verzorgd. De training basisondernemerschap is reeds virtueel aangevangen, eveneens met cursisten uit Nickerie terwijl de training front office medewerker op 2 augustus 2021 fysiek start in Nickerie.

Minister Rishma Kuldipsingh van het Ministerie van AW&J overhandigd een naaimachine aan een cursist

De districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan, heeft bij de start van de trainingen aangegeven dat het een waar genoegen is om dit project ook in Nickerie op te starten. “Kennis is de deur tot success”, heeft de burgermoeder verder te kennen gegeven. De Onderdirecteur Arbeidsmarkt en tevens voorzitter van de raad van bestuur SAO, Naomi Esajas – Friperson, en Joyce Lapar, directeur van de SAO, hebben de cursisten bemoedigd om zich gedurende het heel proces in te zetten en niet op te geven. Verder heeft de onderdirecteur aangegeven dat de positie van de cursisten op de arbeidsmarkt verbeterd zal worden door het opdoen van kennis en vaardigheden met als gevolg het opleveren van positieve resultaten aan de economie van het land.

Krishna Mathoera, minister van Defensie, heeft aan de cursisten laten weten dat dit project van het ministerie van AW&J een unieke kans biedt om kennis en vaardigheden gratis op te doen. Volgens de minister is het een stap in de goede richting om een betere baan te vinden en ook om zelfstandig te worden.

Minister Krishna Mathoera van het Ministerie van Defensie bemoedigd de cursisten aan

Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat het starten van deze twee trainingen in Nickerie een bijzonder moment is. Het is een mijlpaal voor het ministerie van AW&J om binnen een jaar het startsein van trainingen uit dit project te mogen geven in twee districten, waaronder Paramaribo en Nickerie. “Investeren in jezelf, is investeren in de toekomst van morgen”, heeft de minister verder benadrukt. Kuldipsingh zegt dat het beleid van het ministerie gericht is op zelfredzaamheid die zal zorgen voor zelfstandigheid en het opzetten van een eigen onderneming met behulp van het ministerie. De bewindsvrouw heeft beduidt dat er ook een na traject klaar staat om de cursisten op te vangen, verder te vormen en te begeleiden na het behalen van de cursus. De minister heeft dank uitgebracht aan alle actoren die een bijdrage hebben geleverd om het project succesvol te maken.

Minister Rishma Kuldipsingh van het Ministerie van AW&J bemoedigd de cursisten aan

 

 

Paramaribo, 15 juli 2021

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken